Örökbefogadás

Tájékoztató az örökbefogadásról

Fontos leszögeznünk, hogy alapítványunk nem szabadulni akar az állatoktól, hanem célunk, hogy kutyáinknak biztonságos otthont, megfelelő gazdát találjunk. Nagyon gondosan megválogatjuk, hova adunk kutyát, így nem minden jelentkezőnek adunk ki állatot. Nemcsak a kölcsönös szimpátia fontos az állat és a leendő gazdi között, hanem számos más tényező is szerepet játszik akkor, amikor örökbefogadásra kerül sor. Szem előtt tartjuk az állat egyéni igényeit (pl.: benti vagy kinti tartás a megfelelő számára, mekkora a mozgásigénye stb.), illetve a leendő gazdi kívánságait is.

Létezik néhány feltétel és alapszabály (ezektől alapítványunk csak különleges esetekben tér el egyedi feltételek alapján). Alapkövetelmény kertes ház/tanya esetén a stabil, biztos kerítés megléte. Kutyáink egy része kidobott kutya, egy részük azonban igazi „szabadulóművész”, ezért biztonságuk érdekében elengedhetetlen az erős, teljes kerítés. Kizárólag szabad tartásra adunk kutyát (láncra, kennelbe nem). Lakás és társasház esetén szükség van a lakóközösség írásos beleegyezésére (albérlet esetén a főbérlő írásos beleegyezésére is). Idős emberek mellé kölyökkutyát nem adhatunk.

Léteznek olyan esetek/kizáró tényezők, amikor nem áll módunkban kutyát adni, pl.: vadászati célra, telephely őrzésre, baromfi és egyéb haszonállat mellé (az állatok biztonsága érdekében), vagy 70 év feletti egyedülálló személy részére.

Kérjük megértésüket munkatársainkkal (akik örökbeadáskor az alapítvány utasításai szerint járnak el), hiszen közös érdekünk, hogy minden állatnak megfelelő gazdit találjunk és ne kelljen néhány hét, hónap vagy év múlva újra traumát átélnie és visszakerülnie a menhelyre!

Kérjük, mielőtt örökbe fogadna kutyáink közül, gondolja át, mekkora felelősséggel jár egy állat tartása, hiszen ez az elkötelezettség (legtöbbször) több, mint 10 évre szól! Érdemes eltervezni, mi lesz a kutyussal, ha nyaralni megy, el kell költöznie, stb. . Gondolja át, tudja-e vállalni a vele járó költségeket (oltások és féregtelenítés; kullancs, bolha, és szívféreg elleni védekezés, betegség/baleset esetén gyógykezelés, stb.) valamint azt, hogy el tudja-e látni akkor is, ha idős és megfáradt lesz majd, és teljesen Önre lesz utalva.
Az örökbefogadást minden esetben a leendő gazdival bonyolítjuk le személyesen, megbízott útján (pl. ajándékba) állatot nem adunk ki! Az örökbefogadáshoz személyazonosító igazolvány és lakcímkártya szükséges (albérlet és társasház esetén a beleegyező nyilatkozatok).

Alapítványunknál minden kutya veszettség, illetve kombinált oltással van ellátva (kölykök esetén parvo elleni oltással is). 7 hónapos kor felett ivartalanítás és szívféreg szűrés után lépnek gazdikereső státuszba. Kutyáinkat prémium minőségű táppal etetjük, rendszeresen féregtelenítjük, nyári időszakban szívféreg ellen védjük, ezért a leendő gazdiktól sem várunk kevesebbet. Kölyökkutya örökbe fogadásánál feltétel az ivartalanítási kötelezettség. Felhívjuk a leendő gazdi figyelmét, hogy minden kutyát tulajdonjog-fenntartással adunk örökbe!

Az örökbefogadás menete

1. Kérdőív
Első lépésként a következő kérdőívet kell kitölteni és visszajuttatni részünkre e-mailen (menhelykkfhaza@gmail.com), facebookon keresztül, esetleg személyesen.. A kitöltött kérdőív által tudunk segíteni az ideális kutya kiválasztásában, meg tudjuk állapítani, hogy a kiszemelt kutyus ideális-e a családnak (és fordítva).

2. Személyes találkozó
Nagyon fontosnak tartjuk a többszöri személyes találkozást. Az ilyen találkozások során elengedhetetlen, hogy jelen legyen a család összes tagja (beleértve a négylábú családtagokat is). Fontos, hogy a leendő gazdik ne csak egy kép vagy egy videó alapján döntsenek az örökbefogadásról, hanem személyesen is megismerhessék kutyáinkat. Nélkülözhetetlen, hogy a kölcsönös szimpátia meglegyen a család összes tagjával. Amennyiben második vagy sokadik kutyusként fogadnak örökbe, meg kell néznünk, hogy a kutyák hogyan reagálnak egymásra (az ilyen találkozókra kérjük, hozzák magukkal jelenlegi kutyusuk/kutyusaik oltási könyvét is). Más állatokra (pl.: macska, rágcsálók…) sajnos nincs lehetőségünk tesztelni kutyáinkat. Személyes találkozásra legalább 3 alkalommal van szükség örökbefogadás előtt.

A személyes találkozáshoz időpont egyeztetés szükséges!

3. Családlátogatás
Amennyiben a személyes találkozó pozitívan zárult és a kérdőív alapján mindent ideálisnak találtunk, családlátogatásra kerül sor. A látogatás során ellenőrizzük, hogy a kérdőívben írtak megfelelnek-e a valóságnak, ellenőrizzük a kerítés állapotát, illetve megnézzük, hogy az örökbe fogadni kívánt kutyus hogyan viselkedik leendő környezetében.

4. Örökbefogadás
Miután mindent rendben találtunk, az örökbefogadás marad csak hátra. Minden esetben örökbefogadási szerződést kötünk az örökbefogadóval (ez a dokumentum itt található >>). Az örökbefogadó köteles eme szerződést betartani, a felelős állattartás szabályai és törvényei mellett. Az örökbefogadás díja 40.000 HUF, mellyel örökbefogadó a kutya eddigi orvosi költségeiben vállal részt. Az örökbefogadó a Fido Bácsi KHA munkatársai számára lehetővé teszi az eb tartási körülményeinek ellenőrzését, az állat további sorsának nyomon követését.

A kutyák megtekinthetők minden nap 13:00 és 14:30 óra között (előzetes időpont egyeztetés után).